Jeugd

Algemene informatie jeugd

De Friesche Leeuw is een echte wedstrijdvereniging met een redelijke grote jeugdafdeling. Als je lid wordt van onze vereniging wordt je als snel gestimuleerd om wedstrijden rijden. Wat je daarvoor nodig hebt kun je lezen op deze pagina.

Volgens het regelement van de KNWU en bij de Friesche Leeuw zijn renners jonger dan 17 jaar jeugd. Dit zijn de categorieën 1 t/m 2e jaars nieuwelingen. In welke categorie jij zit kun je lezen op deze pagina onder Verzet en categorie.Wedstrijden jeugd

Er wordt naar gestreefd om de renners zoveel mogelijk wedstrijden te laten rijden. Dit kunnen KNWU-wedstrijden zijn maar ook laagdrempelige clubwedstrijden georganiseerd door de Noordelijke wielerverenigingen.

We streven ernaar om aan het begin van het seizoen een wedstrijdplanning te maken. Hierbij wordt rekening gehouden met de locatie (zo dicht mogelijk bij Leeuwarden) en de wedstrijden waar punten behaald kunnen worden voor deelname aan het NK.

Aan het einde van het seizoen kan een jeugdteam en nieuwelingenteam meedoen aan het NCK ploegentijdrit. Hiervoor worden dan de vier sterkste renners van het afgelopen seizoen opgesteld. Na de zomervakantie wordt begonnen met de training voor deze wedstrijd.Wat heb je nodig om wedstijden te kunnen rijden

Om te kunnen meedoen aan wielerwedstrijden heb je naast je KNWU-lidmaatschap, je racefiets en clubkleding nog een aantal zaken nodig. Renners die willen deelnemen aan KNWU-wedstrijden hebben een naast een licentie ook een MyLaps chip nodig. Een MyLaps chip moet de renner zelf aanschaffen. Hoe dat moet kun je terugvinden op de KNWU-website. Een korte instructie kun je teruglezen op de volgende pagina.

Voor het rijden van de clubwedstrijden heb je een KNWU-basislidmaatschap nodig (die heb je als je lid bent van de Friesche Leeuw) en het juiste verzet op je racefiets. Een KWNU-wedstrijdlicentie en chip zijn voor deze wedstrijden niet nodig.Verzet en categorie

Volgens de KNWU reglementen is het verplicht dat de jeugd en nieuwelingen met een speciaal verzet fietsen. Dit verzet is afhankelijk van de categorie waar je in rijdt ( je leeftijd). Tijdens de KNWU wedstrijden wordt ook meestal gecontroleerd of je het juiste verzet hebt. Als dat niet het geval is, mag je niet starten. Om te bepalen welk verzet je nodig hebt moet je eerst bepalen in welke categorie je zit. Hiervoor kun je onderstaande tabel gebruiken. Je kunt het juiste verzet laten monteren door de fietsenmaker maar als je een beetje handig bent kun je dit zelf.

CategorieRennerMax. verzetTandwielen 1)
1Jongens die 8 jaar worden, meisjes 9 worden5,46m41×16
2Jongens die 9 jaar worden, meisjes die 10 worden5,46m41×16
3Jongens die 10 jaar worden, meisjes die 11 worden5,78m42×16
4Jongens die 11 jaar worden, meisjes die 12 worden5,78m42×16
5Jongens die 12 jaar worden, meisjes die 13 worden6,14m46×16
6Jongens die 13 jaar worden, meisjes die 14 worden6,14m46×16
7Jongens die 14 jaar worden6,55m50×16
Nwl jongensJongens van 15 en 16 jaar7,01m52×16
Nwl meisjesMeisjes van 15 en 16 jaar7,01m52×16
Jr jongensJongens van 17 en 18 jaar7,93m52×14
Jr damesDames van 17 en 18 jaar7,40m48/49×14

1) De in de tabel gekozen tandwieloverbrenging is een veel gebruikte. Bij de Friesche leeuw wordt iedereen verzocht met deze tandwielen te rijden. Voordeel hiervan is dat de renner tijdens de overgang naar een andere categorie alleen zijn voorblad hoeft te vervangen. Ander voordeel is dat er reservewielen kunnen worden uitgewisseld. Wil je toch met een afwijkende overbrenging rijden, dan kun je dit berekenen via deze website: http://www.rullenstweewielers.nl/tverzet

In de tabel is gerekend met banden van 23mm. Bij bredere banden zoals bv 25mm wordt een grotere weg afgelegd. Hou daar rekening mee en gebruik in dat geval bovengenoemde link. In cat. 7 kom je met 25mm banden niet uit met 50×16 en moet je een ander verzet steken.