Algemene informatie jeugd

Algemeen

De Friesche Leeuw is een echte wedstrijdvereniging met een sterk groeiende jeugdafdeling. Als je lid wordt van onze vereniging ga je al snel wedstrijden rijden. Wat je daarvoor nodig hebt kun je lezen op deze pagina.

Volgens het regelement van de KNWU en bij de Friesche Leeuw zijn renners jonger dan 17 jaar jeugd. Dit zijn de categorieën 1 t/m 2e jaars nieuwelingen. In welke categorie jij zit kun je lezen op deze pagina onder Verzet en categorie.

Wedstrijden

Er wordt naar gestreefd om de renners zoveel mogelijk wedstrijden te laten rijden. Dit kunnen KNWU-wedstrijden zijn maar ook laagdrempelige clubwedstrijden zoals de Noordelijke Wielercompetitie en voor-/najaarscompetitie.

Renners die lid worden van de Friesche Leeuw gaan zo snel mogelijk deelnemen aan de clubwedstrijden. Renners die het voorgaande seizoen wedstijden hebben gereden gaan tevens KNWU-wedstrijden rijden. Hiervoor schaffen zij voor het begin van het wedstrijdseizoen een KNWU-wedstrijdlicentie en MyLaps chip aan. Alleen in overleg met de begeleider/trainer van de renner kan hiervan worden afgeweken.

Aan het begin van het seizoen wordt een wedstrijdplanning gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met de locatie (zo dicht mogelijk bij Leeuwarden) en de wedstrijden waar punten behaald kunnen worden voor deelname aan het NK.

Voor renners die meer wedstijden willen rijden dan in de planning staan wordt samen met de begeleider een aangepaste planning gemaakt.

Aan het einde van het seizoen doet een jeugdteam en nieuwelingenteam mee aan het NCK ploegentijdrit. Hiervoor worden de vier sterkste renners van het afgelopen seizoen opgesteld. Na de zomervakantie wordt begonnen met de training voor deze wedstrijd.

Wat heb je nodig om wedstijden te kunnen rijden

Om te kunnen meedoen aan wielerwedstrijden heb je naast je KNWU-lidmaatschap, je racefiets en clubkleding nog een aantal zaken nodig.

Iedereen doet mee aan wedstrijden. Deze wedstrijden bestaan uit de club wedstrijden (NWC, voor-/najaarscompetitie) en de officiële KNWU-wedstrijden. De wedstrijdplanning wordt voor aanvang van het seizoen bekend gemaakt en op de site geplaatst. Iedere renner weet op deze manier wanneer hij/zij een wedstrijd moet rijden.

Voor het rijden van de clubwedstrijden heb je een KNWU-basislidmaatschap nodig (die heb je als je lid bent van de Friesche Leeuw) en het juiste verzet op je racefiets. Een KWNU-wedstrijdlicentie en chip zijn voor deze wedstrijden niet nodig.

Voor de KNWU-wedstrijden heb je ook nog een wedstrijdlicentie en chip nodig. Deze moet de renner zelf aanschaffen. Hoe dat moet kun je terugvinden op de KNWU-website. Een korte instructie kun je teruglezen op de volgende pagina.

Verzet en categorie

Volgens de KNWU reglementen is het verplicht dat de jeugd en nieuwelingen met een speciaal verzet fietsen. Dit verzet is afhankelijk van de categorie waar je in rijdt ( je leeftijd). Tijdens de KNWU wedstrijden wordt ook meestal gecontroleerd of je het juiste verzet hebt. Als dat niet het geval is, mag je niet starten. Om te bepalen welk verzet je nodig hebt moet je eerst bepalen in welke categorie je zit. Hiervoor kun je onderstaande tabel gebruiken. Je kunt het juiste verzet laten monteren door de fietsenmaker maar als je een beetje handig bent kun je dit zelf.

CategorieRennerMax. verzetTandwielen 1)
1Jongens die 8 jaar worden, meisjes 9 worden5,46m41x16
2Jongens die 9 jaar worden, meisjes die 10 worden5,46m41x16
3Jongens die 10 jaar worden, meisjes die 11 worden5,78m42x16
4Jongens die 11 jaar worden, meisjes die 12 worden5,78m42x16
5Jongens die 12 jaar worden, meisjes die 13 worden6,14m46x16
6Jongens die 13 jaar worden, meisjes die 14 worden6,14m46x16
7Jongens die 14 jaar worden6,55m50x16
Nwl jongensJongens van 15 en 16 jaar7,01m52x16
Nwl meisjesMeisjes van 15 en 16 jaar7,01m52x16
Jr jongensJongens van 17 en 18 jaar7,93m52x14
Jr damesDames van 17 en 18 jaar7,40m48/49x14

1) De in de tabel gekozen tandwieloverbrenging is een veel gebruikte. Bij de Friesche leeuw wordt iedereen verzocht met deze tandwielen te rijden. Voordeel hiervan is dat de renner tijdens de overgang naar een andere categorie alleen zijn voorblad hoeft te vervangen. Ander voordeel is dat er reservewielen kunnen worden uitgewisseld. Wil je toch met een afwijkende overbrenging rijden, dan kun je dit berekenen via deze website: http://www.rullenstweewielers.nl/tverzet

In de tabel is gerekend met banden van 23mm. Bij bredere banden zoals bv 25mm wordt een grotere weg afgelegd. Hou daar rekening mee en gebruik in dat geval bovengenoemde link. In cat. 7 kom je met 25mm banden niet uit met 50×16 en moet je een ander verzet steken.

KNWU Licentie

Als je lid bent van onze wielervereniging ben je automatisch lid van de KNWU. Je ontvangt van de KNWU een basis lidmaatschapspas en een e-mail met daarin je logincode voor mijnknwu.nl website. Deze heb je nodig om een wedstrijdlicentie aan te vragen en een chip te registreren.
Pasfoto
– Login op Mijn KNWU (http://mijnknwu.knwu.nl/).
– Upload je pasfoto. Profiel => Pasfoto uploaden.
– Wacht op goedkeuring. Kan 1 à 2 dagen duren.

Licentie aanvragen
– Login op Mijn KNWU (http://mijnknwu.knwu.nl/).
– Licenties => Licentie aanvraag =>Nieuwe 2016 licentie aanvragen.
– Doorloop de aanvraag.
– Doorloop de medische screening.
– Selecteer bij discipline: weg.

MyLaps chip

– Ga naar: http://www.mylaps.com/nl/products/prochip-flex/1097
– Bestel een Prochip flex. Maak een keuze voor 1 of 2 jaar subscription.
– Registreer je Chip op mijnknwu.nl zodra je deze hebt ontvangen.
– Chip/Stuurbord => chipregistratie => nieuwe chip registreren.

Vragen?

heb je nog vragen, neem dan contact op met de trainer of coördinator:

Coördinator jeugd:
Patricia van der Wal
h.geertsma.dfl@gmail.com

Coördinator nieuwelingen/junioren:
Sicco Matthijs Heeringa
jeugdfl@gmail.com