Wedstijdverslag Finale NWC

Paul Posthumus    september 25, 2017    Reacties uitgeschakeld voor Wedstijdverslag Finale NWC

‘Gaan jullie naar de verste bocht en meld het even, als er valpartijen zijn.’ Dat was de opdracht die Berend en ik zaterdagochtend meekregen als baanwacht, voorafgaand aan de NWC-wedstrijd op de wielerbaan van De Friesche Leeuw op het Kalverdijkje in Leeuwarden.
Onze locatie was bepaald geen straf. Het zonnetje scheen, de eendjes zwommen vredig in de sloot achter ons en af en toe passeerde er een kat. Die hielden wij uiteraard op “professionele” wijze van de baan, zodat ze niet in botsing kwamen met passerende wielrennertjes.
Want natuurlijk draaide het vandaag om wielrennen. Er vielen medailles voor het dagklassement en bovendien bekers voor het eindklassement van de NWC te verdienen. De Friesche Leeuw pakte vandaag twee medailles en bekers. We konden het mooi zien vanuit ons hoekje.
Als eerste gingen de jongste renners van start in de categorieën 1, 2 en 3. Er waren verschillende debutanten in deze groep. Fenna(14e), Jasper(16e), Rosalie(13e) en Hielke(15e) kregen tijdens het inrijden op de baan de laatste tips mee van trainer Richard. Ze debuteerden verdienstelijk. Alleen had Jasper de pech dat hij viel. Maar later stapte hij toch weer flink op zijn fiets. Mart(9e) bleef lachen tijdens het fietsen, ondanks dat zijn tegenstanders veel groter waren dan hij. Maar wacht maar, Hij rijdt steeds sneller en komt er wel. Luna streed vandaag voorin mee en werd keurig vijfde. JP toonde zich weer de sterkste en mocht ook de grootste beker van het eindklassement mee naar huis nemen.
Ook in de categorieën 4 en 5 ging het gas er stevig op. Jort(8e) hing lang aan de staart van het peloton. Toch moest hij, ondanks zijn vechtlust, uiteindelijk het peloton laten gaan. Ook Sharon(10e) en debutante Jildou(14e) lieten hun tanden zien. Het peloton ging misschien nog te snel. Maar met deze mentale veerkracht gaan deze sterren nog mooie dingen laten zien in de toekomst. Melissa hield wel stand in de kop van de koers. Ze vocht zich naar een derde plaats in het dagklassement en het eindklassement. Een medaille en een beker gingen in de tas mee naar Franeker.
In de categorieën 6 en 7 waren twee verschillende wedstrijdkarakters te zien. Categorie 7 reed op het gemak. De groep kreeg zelfs een laatste waarschuwing van de jury. Er moest gekoerst worden, want anders……. Categorie 6 was een heel ander verhaal. Het leek wel een kudde op hol geslagen bizons. Voor Renzo(16e) ging het vandaag net te hard. Hij had simpelweg zijn dag niet. Volgende keer weer beter. Timo en Lars vochten mee met de andere bizons en eindigde voorin als vijfde en zesde. Liam(10e) was niet tevreden over zijn race, ondanks dat hij in de kopgroep eindigde. Ian(5e) revancheerde zich. Met nieuwe schoenen klikte hij weer snel in en streed hij weer gewoon mee in het peloton. Hidde reed na een periode van blessureleed zijn eerste wedstrijd van dit seizoen. Met een negende plek kan hij weer vooruitkijken.
We zagen het vandaag allemaal gebeuren vanuit een verdomd mooi hoekje, zeker geen verdomhoekje. Vanaf het rechte stuk achterin tot op de laatste heuvel volgden we de wedstrijden. Volgend jaar staan Snip en Snap er graag weer. Alleen hebben we dan een verzoek aan de organisatie: een groot beeldscherm met de camera gericht op start-finish. Dan weten we wanneer de races beginnen en eindigen en weten we bovendien op welke “onze Leeuwen” zijn geëindigd.